2008. január 8., kedd

Mobil klíma előnyök és veszélyek

Mobil klíma előnyök és veszélyek

Mobil klímának nevezzük azokat a klímaberendezéseket, melyeket kényünk, kedvünk szerint szállíthatunk, mozgathatunk, egy gyors mozdulattal áttelepíthetünk egyik szobából a másikba. A szállítást megkönnyítendő gurulós talpakkal rendelkeznek, kialakításuk minden részében a mobilitást hordozzák.

A mobil klímák könnyű és gyors szállíthatóságuk mellett veszélyekkel is rendelkezhetnek pénztárcánkra nézve. Vásárlás előtt alaposan győződjünk meg, milyen típusú és kialakítású mobil klímával kívánjuk komfortosabbá tenni otthonunkat. A kereskedelemben jelenleg kapható mobil klímaberendezéseket, kivitelük szerint két csoportra oszthatjuk.

- Vastag gégecsővel rendelkező típusok
- Kirakható kültéris változatok

A két verzió között, a kinézeten és kialakításon kívül, műszaki különbségek is vannak.

Mindkét típusú mobil klíma működése megegyezik a hagyományos, klímaberendezés működésével, ám a meleg oldalon jelentős eltérés van a két típus között.

A "kirakható kültéris" változatoknál a meleget a gép a külső, kültéri egységben elhelyezett kondenzátora segítségével adja le, ami megszokott módszer a már ismert split klímáknál.

A vastag gégecsővel szerelt változatoknál viszont, a gép kondenzátora, ami a szobából elvont energiát hivatott leadni, a készüléken belül helyezkedik el. Erről a kondenzátorról egy belső ventillátor fújja le a meleg levegőt, a vastag gégecsövön keresztül, ki a szabadba. A kondenzátor hűtését a belső (!), szobából kiszívott, egyszer már lehűtött levegővel oldják meg, így a kiszívott levegő helyére a szoba nyílászáróinak résein, szellőzőn stb.. keresztül új kinti, nyári, meleg levegő kerül.

Az ilyen elven működő mobil klímák, ugyan képesek némi hűtésre, hiszen a hűtési körfolyamat ugyanúgy lejátszódik bennük, összességében azonban mégsem tudnak olyan hatásfokot elérni, mint egy "kirakható kültéris" (split) változat. Ebből következik, hogy a gép hosszú órák működése folytán sem képes kellően lehűteni a helyiséget, miközben a villamos energiát ugyanúgy felhasználja. A rossz hatásfok miatt sokan panaszkodnak ezekre a típusú "gégecsöves változatokra".

Mielőtt mobil klíma vásárlására szánjuk el magunkat, vegyük figyelembe az alábbiakat

Kirakható kültéri egységgel rendelkező berendezést érdemes választani, a jó hatásfok érdekében. A kirakható kültéri egység könnyen felismerhető, hiszen egy kisebb tv nagyságú dobozról van szó, ami egy flexibilis (slagszerű) csővel van összekötve a mobil klíma belső, hűtő egységével. A kültéri a split klímáknál jól ismert, sűrűn lemezelt hőcserélővel van ellátva, az elülső felületén pedig a nagyméretű ventilátor kap helyet.

A kirakható kültéris berendezések, elvben, a split klímáknak megfelelő hatékonysággal képesek hűteni, így ezekkel a berendezésekkel, lényegesen jobb hatásfok érhető el. Ha ezekre a tulajdonságokra odafigyelünk, minden esélyünk megvan rá, hogy egy jól működő, jó hatásfokú mobil klímaberendezést válasszunk, ami mellett a legnagyobb nyári melegben sem kell bosszankodnunk.

1 megjegyzés: