2008. november 16., vasárnap

Páramentesítő készülékekkel a penész ellen

Leghidegebb évszakunk felé közeledvén egy visszatérő probléma üti fel fejét évről évre, ez pedig a falak, ablakok párásodása. A páralecsapódás sokkal kártékonyabb tud lenni, mint amilyennek látszik, a nedves falak bútorok ugyanis melegágya lehet a penészgombák elszaporodásának. Sok technika létezik a penészedés megakadályozására, de a legjobb megoldás, ha már a gyökerénél szüntetjük meg a problémát. A páralecsapódás egyik kiváltó oka a magas relatív belső páratartalmú levegő, ami hideg felületekkel érintkezve, víz formájában adja ki magából a felesleges párát. Az egyik megoldás, ha megszüntetjük a hideg felületeket, amit elérhetünk külső épületszigeteléssel és a nyílászárók cseréjével. A másik kevésbé költséges megoldás, ha a levegő páratartalmát - egy erre specializált eszközzel - párátlanító készülékkel, még a lecsapódás előtt csökkentjük. A páramentesítő készülék egy hűtőgép, ami a levegőt egy ventilátor segítségével keringeti a helyiségben és a belső hőcserélőjén keresztül áramoltatva, lehűti azt a telítettségi hőmérséklet alá. Ez azt eredményezi, hogy a pára a készülék hőcserélőjén fog lecsapódni, ahol biztonságosan, erre kialakított tartályban gyűjthető össze. A páramentesítők vissza is melegítik a levegőt, így a helyiség hőmérséklete nem fog csökkenni. Ezek a párátlanítók a levegő fizikai tulajdonságának (hőmérséklet) a megváltoztatásával érik el céljukat (hűtveszárítók), nem igényelnek külső adalékokat, tablettákat stb.. A legtöbb párátlanító - belső porszűrője segítségével - szűri is a levegőt.

A párátlanítással nagymértékben csökkenthetjük az esélyét a falakon és a falak közelében lévő bútorokon történő páralecsapódásnak, és így a penészedés kialakulásának.

Ha már van klímánk..
A legtöbb klímaberendezésben a párátlanítás már alapfunkcióként szerepel, így a párátlanítás és a légkondicionálás egy készülékkel oldható meg.

Szobai páramentesítők tulajdonságai
Fogyasztásuk 400-500 Watt
Páramentesítő-kapacitásuk 15-20 liter/nap
Áruk 30.000 Ft-tól felfelé

Páramentesítő vásárlási lehetőségek:
Elektromos páramentesítő készülék vásárlás